Thursday, December 21, 2006

Kawior

W Rosji tajemnicę otrzymywania kawioru rybacy znali o XII. W papież Juliusz II oficjalnie zażyczył sobie umieszczenia kawioru w swoim menu, dzięki czemu został on uznany za międzynarodowy luksusowy specjał. IVAN IV na stałe wprowadził jesiotra i kawior do Kremlowskiego jadłospisu. Na początku XVIII wieku, za czasów panowania Piotra I, połów jesiotra i produkcja kawioru stały się monopolem państwowym. Centrum przemysłu rybnego ulokowano w Astrachaniu, które przetrwało do dziś. Kawior stał się niejako symbolem Rosji.

Przez ostatnie kilkadzięsiąt lat głównym źródłem kawioru (około 90% produkcji) były Jesiotry z Morza Kaspijskiego. Nadmierne połowy, kłusownictwo i niszczenie środowiska doprowadziły niemal do wymarcia populacji jesiotra. Obecnie najwięcej kawioru produkują Stany Zjednoczone - roczna produkcja kawioru w fermach z Jesiotra Białego przekracza 4500 kg.

Sposób podania

Kawior podaje się schłodzony z tostami z masłem lub blinami. Kawior nakłada się na pieczywo, a nie rozsmarowuje. Do kawioru czarnego najbardziej odpowiednim napojem jest szampan, do czerwonego - lekkie, białe wino, albo musujące wytrawne.

Wartość odżywcza

  • Sód- ok. 200 mg w 100 g
  • Fosfor- ok. 90 mg w 100 g

Wartość odżywcza kawioru wynosi ok. 280 kalorii w 100 g czarnego, i 270 kalorii w 100 g czerwonego kawioru.

No comments: